Cercetare cerută de Kaspersky Lab: Suntem cu 26% mai productivi fără smartphone

amnezia-digitala-kasperskyChiar dacă smartphone-urile ne ajută să păstrăm legătura cu colegii, să ne verificăm e-mail-ul și să îndeplinim anumite sarcini urgente de serviciu, atunci când suntem pe drum, în realitate, ne scad productivitatea atunci când lucrăm de la birou. Acestea sunt concluziile unui experiment psihologic realizat de Universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab. Experimentul a dezvăluit o legătură între nivelul de productivitate și distanța dintre participanți și smartphone-urile lor. Atunci când le-a fost luat telefonul, performanța a crescut cu 26%.

“Studii anterioare au arătat că, pe de o parte, despărțirea de smartphone are efecte negative la nivel emoțional, cum ar fi un nivel crescut de anxietate, dar, pe de altă parte, au demonstrat și că smartphone-ul propriu ar putea acționa ca o sursă de distragere a atenției atunci când este prezent. Cu alte cuvinte, atât prezența, cât și absența unui smartphone, ar putea împiedica o bună concentrare”, spune Jens Binder, de la Universitatea Nottingham Trent.

Experimentul a testat comportamentul a 95 de persoane, cu vârste între 19 și 56 de ani, în cadrul laboratoarelor universităților din Würzburg și Nottingham-Trent. De asemenea, s-a avut în vedere să existe condiții similare pentru experiment și un număr comparabil de femei și bărbați în toate laboratoarele. Cercetătorii le-au cerut participanților să se supună unui test care să le determine gradul de concentrare, în patru circumstanțe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere.

Rezultatele sunt interesante – cele mai slabe scoruri au fost obținute atunci când telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol în plus între participanți și smartphone-urile lor, performanța obținută a crescut, În ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere. Contrar așteptărilor, absența smartphone-ului nu i-a făcut pe participanți să devină agitați. Nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. Totuși, în general, femeile au fost mai agitate decât bărbații, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absența smartphone-urilor), dar poate fi influențat de gen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *