Kaspersky Lab a prezentat primul coeficient de securitate cibernetică

kaspersky1Știți cât de sigur – sau de nesigur – este mediul online? Câte persoane riscă să devină victime ale infractorilor cibernetici în prezent, fără să bănuiască? Și câte sunt deja victime? Pentru a evalua situația, Kaspersky Lab lansează Kaspersky Cybersecurity Index – primul raport global care măsoară nivelul amenințărilor cibernetice cu care se confruntă utilizatorii de Internet. Kaspersky Lab a mai colaborat cu B2B International pentru studii online extinse, derulate în diferite țări, care aveau ca scop evaluarea comportamentului utilizatorilor de Internet, a preocupărilor acestora, a problemelor cu care se confruntă și a măsurilor pe care le iau pentru a se apăra împotriva potențialelor amenințări.

Kaspersky Cybersecurity Index se bazează pe aceaste informații, culese de la mii de utilizatori din toată lumea. Raportul îmbină trei indicatori cheie, care sunt măsurați la fiecare șase luni și care oferă informația necesară pentru a monitoriza gradul de risc pentru utillizatorul “obișnuit” de Internet. Indicele de îngrigorare arată procentul de persoane care cred că ar putea fi vizate de un atact cibernetic. Indicele arată cât de mult conștientizează utilizatorii pericolul la care sunt expuși. Indicele privind persoanele afectate identifică numărul celor care au fost, efectiv, victime ale atacurilor cibernetice în timpul unei anumite perioade – de exemplu, câți au avut de-a face cu evenimente cum sunt scurgerile de date sau șantajul online. Indicele privind persoanele protejate arată numărul celor care au instalat o soluție de securitate pe care o folosesc pentru accesarea Internetului. Aceasta este cifra medie, pentru toate dispozitivele folosite, incluzând computere și dispozitive mobile.

Coeficientul de siguranță cibernetică (descris drept 21% – 29% – 60%) a rezultat dintr-o anchetă detaliată realizată în august 2016, în 21 de țări. Potrivit informațiilor culese, doar un utilizator din cinci (21%) consideră, în prezent, că este amenințat de ceva în mediul online. În același timp, aproape o treime dintre utilizatori (29%) au căzut victime unor escrocherii ale infractorilor cibernetici (de exemplu, 8% dintre utilizatori s-au confruntat cu spargerea conturilor, iar 22% – cu infectarea cu malware a dispozitivelor). Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatori au soluții de securitate instalate pe toate dispozitivele folosite pentru a accesa Internetul. Coeficientul demonstrează faptul că, în prezent, mulți utilizatori subestimează amenințările cibernetice chiar și după ce se confruntă cu ele. Această atitudine le afectează, inevitabil, siguranța.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *