JTI: Producția și comercializarea țigaretelor, în ceață

jtiJTI Romania a transmis Camerei Deputaților o scrisoare prin care solicită urgentarea transpunerii Directivei tutunului, cu scopul de a evita infringementul datorat întârzierii și a nu afecta veniturile bugetare pe anii 2016 și 2017. În acest sens, JTI propune ca soluție de deblocare a situației separarea actualului Proiect de lege, nr. 272/2016 în două proiecte distincte, „unul care să preia prevederile referitoare la producție și comercializare, în strictă conformitate cu Directiva UE, și sa fie adoptat rapid, iar celălalt, referitor la prevenția și consumul produselor din tutun (fumatul în locurile publice), sa poată fi dezbătut ulterior”. Despărțirea apelor ar fi de natură să înlăture confuziile care se fac și sunt voit întreținute, între o lege care reglementează fabricația și comercializarea, cu evident caracter economic și bugetar, și o lege antifumat (cu un pronunțat caracter social).

„Salutăm faptul că, potrivit declarațiilor recente ale dlui. Ciprian Bucur, ministru pentru relația cu Parlamentul, și Guvernul susține propunerea noastră constructivă, de separare în două a proiectului existent. Directiva europeană reglementează strict fabricarea și comercializarea țigaretelor. Transpunerea ei este prioritară pentru producătorii de țigarete. Ca orice mare investitor și contribuabil, avem nevoie de predictibilitate și stabilitate a cadrului de reglementare. Legislația antifumat este pentru noi un subiect încheiat, iar acuzațiile nefondate ale activiștilor antitutun, încercările de demonizare a industriei și atacurile la persoană nu fac decât să sporească inutil confuzia în rândul opiniei publice, punând presiune asupra membrilor Parlamentului. Perpetuarea confuziei ar bloca transpunerea Directivei, fiind de natură să pericliteze un întreg sector economic, al doilea mare contribuabil la buget, care a virat anul trecut circa 3 miliarde de euro, se află în topul exportatorilor de produse agricole și angajează direct și indirect aproximativ 50.000 oameni”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Astfel, conform scrisorii, prin separarea menționată s-ar reveni la forma inițială a proiectului de lege, adoptată în ședința de Guvern din data de 24 februarie a.c., dar modificată ulterior de Ministerul Sănătății. Proiectul adoptat de Guvern, cu avizele tuturor ministerelor, era intitulat “Lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe”, în acord cu denumirea și în limitele cadrului Directivei. Ulterior, înainte de a fi trimis Parlamentului, titlul a fost modificat de Ministerul Sănătății în “Lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun”, fiind operate schimbări la articolul 24 (care ar da posibilitatea modificării abuzive ulterioare a legii prin Ordin de ministru) și introducându-se un nou capitol, III, ce modifică prevederi ale Legii 349/2002, capitol în care Ministerul Sănătății a adăugat articole privind permiterea fumatului în spitalele psihiatrice și noi definiții clarificatoare ale spațiului public închis și locului de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *