AmCham: Creșterea economică a României trebuie dublată de creșterea competitivității

amchamÎn contextul publicării de către Formul Economic Mondial a Raportului Global al Competitivităţii, care evaluează performanțele a 138 de țări în anul 2015, AmCham România semnalează nevoia schimbării de paradigmă în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii economice a României, care, deşi la nivel programatic se bucură de o largă susţinere, în fapt, a evoluat ca rezultat al creşterii economice, şi nu în contextul unei abordări strategice la nivel sectorial şi naţional.

“Situarea României pe locul 62 în clasamentul global al competitivităţii pe anul 2015, în coborâre cu 9 poziţii faţă de raportul anterior, într-o perioadă de creştere economică, arată că această creștere în sine nu este suficientă dacă nu este dublată de o creștere a competitivității economice. O degradare a competitivităţii, în ciuda unor rezultate economice bune, relevă apariţia sau amplificarea unor vulnerabilităţi care trebuie identificate şi adresate fără întârziere. AmCham România este angajată ca un astfel de proces integrat să se deruleze cu implicarea directă a tuturor actorilor relevanți din societate, pentru asumarea pe termen lung a creșterii competitivităţii economice, ca obiectiv strategic al României.”, consideră Ionuţ Simion, Preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România).

În timp ce unii factori determinanţi pentru nivelul competitivităţii economice a României, precum starea infrastructurii, accesul la finanţare, sănătatea sau educaţia, nu sunt o noutate, este important de notat că ediţia din acest an evidenţiază legătura dintre competitivitatea unei ţări şi capacitatea de inovare, aceasta din urmă, alături de eficiența instituțiilor și de nivelul de sofisticare a afacerilor, fiind domeniile în care România înregistrează cele mai slabe punctaje. Dincolo de scăderea în clasamentul competitivităţii globale a României, sunt îngrijorătoare anumite tendinţe negative în câteva domenii care sunt în prezent percepute ca importante avantaje competitive, ca de exemplu competenţele forţei de muncă din viitor pentru care se întrevede un regres. Raportat la ţările din regiune, România se plaseaza în urma Estoniei, Cehiei, Poloniei şi Bulgariei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *