STUDIU : 3 din 5 dintre români au fost crescuți de bunici

13620153_1170693663001538_7772419814297031195_nPlecarea tinerilor la studii sau la muncă în orașe sau țări îndepărtate de locurile natale, precum și lipsa unui sistem de îngrijire bine pus la punct transformă România într-o țară a bătrânilor singuri, nevoiți să se descurce pe cont propriu, conform unui studiu recent dat publicității de Fundația Principesa Margareta a României.

Cu toate că, pentru 64% dintre români, bunicii au avut un rol deosebit de important în creșterea și educarea lor, clasându-i cel puțin pe aceeași poziție cu părinții, aproape jumătate dintre aceștia nu reușesc să le aline bunicilor singurătatea măcar o dată pe lună, arată studiul realizat de fundație în luna septembrie 2016.

Vizita la bunici, maxim 2 ore pe lună. La telefon și mai puțin.

Distanța și lipsa timpului liber reprezintă principalul impediment pentru o relație mai bună cu bunicii. Mai mult de jumătate dintre români consideră singurătatea și bolile bătrâneții ca fiind principalele probleme pe care bunicii lor le întâmpină, iar 66% dintre ei sunt siguri că timpul petrecut cu familia este cea mai mare bucurie pe care o persoană în vârstă o poate avea. Totuși, invocând distanța și lipsa timpului liber, cei mai mulți dintre ei nu reușesc să își viziteze bunicii nici măcar o singură dată pe lună, iar, atunci când au loc, vizitele durează, în medie, 2 ore. Nici atunci când vorbim despre frecvența cu care își sună bunicii, lucrurile nu sunt mai încurajatoare, 75% dintre ei nereușind să ia legătura cu aceștia nici măcar o dată pe săptămână.

Doar 15% dintre respondenți reușesc să fie un sprijin real pentru bunicii lor, oferindu-le în mod constant ajutor practic, la treburile din casă sau ajutându-i cu vizitele la medic, și numai 10% dintre ei apelează la bunici atunci când au o problemă sau se preocupă de activitățile preferate ale acestora.

Singurătatea vârstnicilor este o problemă care merită mai multă atenție din partea societății. Mai mult, sentimentul de inutilitate al bătrânilor reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă, cu riscuri nu doar pentru starea lor de spirit, așa cum am putea crede, ci și pentru sănătatea lor fizică. După o viață întreagă în care s-au dedicat creșterii copiilor, apoi nepoților, plecarea acestora și excluderea treptată din viața lor este o lovitură extrem de puternică pentru ei, declară Mugurel Mărgărit Enescu, Directorul Executiv al Fundației Principesa Margareta a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *