Raport despre mediul de business din România: 1500 de firme băgate în faliment de întârzierile la plata facturilor

anafDatoriile companiilor românești către bugetele de stat au crescut în ultimul an de 5,6 ori, de la 13 miliarde la 84 de miliarde de lei, iar întârzierea la plata facturilor a băgat în faliment peste 1.500 de firme. Cel mai afectat a fost domeniul construcțiilor, unde există facturi neîncasate de peste un an și jumătate. Aceste întârzieri se propagă exponențial în sistem, astfel încât companiile cu restanțe mari la încasări au devenit, la rândul lor, rău-platnice, cu întârzieri care au depășit chiar și opt ani.

Creșterea datoriilor la bugetul de stat din decembrie 2015 până în iunie 2016 se datorează unui număr de 84 000 de companii, care au înregistrat datorii noi în 2016, în valoare de 63 de miliarde de lei. Dintre acestea, 30% sunt inactive iar valoarea în lei a datoriilor în iunie 2016 a fost de 43 de miliarde de lei. Informațiile se regăsesc într-un raport despre mediul de business din România, realizat de Creditinfo.

Raportul vizează, de asemenea, situația falimentelor, comportamente de plată și profitabilitatea firmelor în funcție de domeniul de activitate și regiune. Numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea (prin dizolvare, insolvență sau suspendare) este în scădere comparativ cu anii precedenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *