Tinerii din județul Maramureș care părăsesc sistemul de protecție a copilului pot beneficia de serviciile Centrului de Tranzit, Asistență și Consiliere din Baia Mare, construit de Fundația Hope and Homes for Children cu sprijinul exclusiv al companiei Kaufland România și în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare. La evenimentul de inaugurare au participat Dragoș Pîslaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Sebastian Lupuț, prefectul județului Maramureș, Gabriel Zetea, președinetel Consiliului Județean Maramureș, Marinel Rob, primar interimar al orașului Baia Mare, Ștefan Dărăbuș, director regional Hope and Homes for Children, Europa Centrală și de Sud, Marco Hößl, CEO Kaufland România, Maria Gheorghiu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, domeniul Incluziune socială și Bogdan
Gavra, Director Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare.
Chef Adrian Hădean le-a oferit sfaturi tinerilor din centru despre cum să se gospodărească singuri în bucătărie. Gazda evenimentului a fost Dragoș Bucurenci, purtător de cuvânt Hope and Homes for Children România și prezentator al emisiunii ”Supraviețuitorul” de la PRO TV.
Anual, sute de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani sunt nevoiți să părăsească sistemul de protecție a copilului fără a avea vreun fel de pregătire pentru viața independentă sau, în cele mai fericite cazuri, cu o pregătire extrem de limitată, iar membrii de personal care interacționează cu acești tineri sunt rareori instruiți să-i ajute în acest sens.
Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere are o capacitate de 19 locuri în garsoniere și a fost realizat cu scopul de a rezolva problema critică a locuirii, dar și a educației și asistării tinerilor vulnerabili pentru ca aceștia să poată începe o viață independentă și să aibă acces la un loc de muncă pe raza județului Maramureș. Aici, tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului beneficiază de cazare pe o perioadă cuprinsă între 6 și 24 de luni, precum și de sprijinul permanent al unui asistent social, al unui psiholog și al unui asistent medical. În tot acest timp, ei primesc alocația de hrană, stabilită conform legii, costurile utilităților fiind suportate de Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Baia Mare. După primele 6 luni, tinerii vor trebui să plătească o chirie fixă, iar cei încadrați în grad de handicap vor plăti 50% din sumă.