GreenFiber International: investitie de 35 milioane de euro într-o noua fabrica

fibra-pet-obtinuta-din-100fulgi-reciclati-1GreenFiber International, parte din grupul integrat de reciclare Green Group, investește 35 milioane de EUR în a treia capacitate de producție de fibră sintetică din 100% material reciclat. În urma investiției, compania devine cel mai mare producător european pe acest segment.

Cu o capacitate de producție de 30.000 de tone/an de fibră sintetică, noua fabrică va fi amplasată în Urziceni, pe fosta platforma industrială a ROFEP, achiziționată de către GreenFiber. Noua unitate de producție va fi operațională în primul trimestru al anului 2017.

Totodată, compania are în vedere o nouă investiție pentru dublarea capacității din Urziceni până în anul 2018, iar la finalizarea proiectului, capacitatea totală de producție a GreenFiber International va fi de 113.000 de tone/an, însumând și operațiunile celorlalte două fabrici din Buzău și Iași. Noua fabrică din Urziceni va avea activitate permanentă, fiind create locuri de muncă pentru locuitorii orașului, precum și pentru cei din localitățile învecinate. La finalizarea proiectului din Urziceni, GreenFiber va avea peste 1000 de angajați în România.

„Chiar dacă cererea pentru fibră din partea clienților noștri era în creștere, deschiderea noii unități a fost posibilă doar ca urmare a unor investiții anterioare cu rol de a îmbunătăți fluxurile superioare de aprovizionare. În perioada 2013 – 2015, am investit 23 milioane de euro, parte din sumă mergând către crearea unei infrastructuri funcționale de colectare pentru creșterea volumului deșeurilor PET curate și necontaminate. Totodată, am mărit capacitățile operaționale ale liniilor care procesează deșeurile PET înainte de a ajunge la GreenFiber sub formă de fulgi”, a declarat Clement Hung, CEO al companiilor din Green Group.

În cadrul procesului de producție în GreenFiber, fulgii PET rezultați din sortarea, măcinarea și spălarea ambalajelor PET sunt topiți în filamente subțiri și transformați în fibră sintetică, un material care se aseamănă cu lâna. Pentru ca fabricile GreenFiber să funcționeze la capacitate maximă, vor fi procesate anual 162.000 de tone de sticle PET, depășind volumul anual de PET-uri puse pe piața din România.

„GreenFiber e pregătită să facă față competiției puternice din partea producătorilor consacrați din Europa și mai ales din Asia. Dar ca să rămânem competitivi, trebuie să putem livra volume mari de fibră de primă calitate, care se pot obține doar din sticle PET curate. Iar pentru a obține această calitate a deșeurilor, am investit în propria infrastructură de colectare, SIGUREC. Astăzi, avem 161 de puncte fixe și mobile în 36 de orașe din România și înregistrăm o creștere lunară în colectare de 10%.Chiar și așa, din cauza lipsei infrastructurii municipale de colectare din România și pentru că nu ajung suficiente cantități de PET în fabrică, 55% din materia primă o importăm din Europa. Totodată, avem în vedere o investiție în Orientul Mijlociu, care să acopere deficitul de resurse din piața europeană, a adăugat Clement Hung.

GreenFiber vinde fibra sintetică în principal către export, în țări precum Germania, Italia, Danemarca, Republica Cehă, Belgia, Slovenia, Turcia și Ungaria. Cei mai importanți clienți sunt companii din industria auto, care folosesc fibra în componența textilelor de interior ale mașinilor sau pentru sistemele de filtrare. Totodată, fibra este materie primă pentru industria de igienă, intrând în componența umpluturilor de scutece de bebeluși, a șervețelelor umede sau a plasturilor. Se mai folosește în industria produselor de mobilier, ca și umpluturi pentru canapele, perne sau pilote, cât și în construcții, pentru panouri de izolație, membrane de acoperișuri sau membrane geotextile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *