Timisoara- Capitala Culturala Europeana 2021

domul-timisoaraTimisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021.  Oraşul  banatean a candidat cu proiectul “Luminează oraşul prin tine”, fiind, aşa cum sugerează şi ideea simbolică a proiectului, primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică. Timisoara este recunoscuta pentru tradiţiile sale, dar şi pentru efervescenţa sa culturală.

Selecţia Timişoarei s-a făcut initial dintr-un număr de 14 candidaturi. Orasele care s-au înscris au demonstrat  oferta culturală a României în peisajul european şi internaţional, tradiţiile multiculturale şi deschiderea către spiritul european şi internaţional. Pe lista restrânsă a orașelor candidate s-au aflat: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. piata-unirii-tm

“Capitala Europeana a Culturii” reprezintă o iniţiativă a Uniunii Europene care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, dar si sa apropie popoarele europene.  Pentru anul 2021 vor fi desemnate trei capitale culturale europene, alaturandu-se astfel un oras din Grecia si un altul care va castiga competitia dintre orașele din Serbia și Muntenegru.

Timisoara este al doilea oras din Romania desemnat Capitala Culturala Europeana, dupa Sibiu- in 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *