BAT România: Dacă prețurile țigaretelor vor fi prea mari, piața neagră va crește

lucky-strike-tigariUn avans important al preţului țigărilor ar putea stimula contrabanda cu ţigări, avertizează producătorul de ţigarete British American Tobacco România (BAT). Piaţa neagră a ţigărilor a scăzut de la aproape 40%, în urmă cu cinci ani, la circa 16% astăzi.

”Informaţiile publicate recent în presă sugerează faptul că militanţii ONG-urilor internaţionale îşi propun să facă ţigările legale inaccesibile prin creşteri uriaşe de preţuri, iar acest plan care va conduce la scăparea de sub control a contrabandei cu ţigări”, atrage atenţia BAT, liderul pieţei de tutun din România.

BAT are o cotă de piaţă de peste 60% și deține branduri precum Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall și Rothmans. Dacă ţigările legale devin mai greu de cumpărat, implicit ţigările ilegale vor deveni şi mai accesibile, avertizează reprezentanții companiei.

”Acestea pot fi deja cumpărate cu 10 lei pachetul. Contrabanda cu ţigări va ajunge din nou la 40% şi îi va costa pe contribuabilii români, fumători şi nefumători deopotrivă, 4,6 miliarde de lei pe an”, a calculat producătorul.

Mai exact, ”în următorii cinci ani, o piaţă neagră de 50% ar costa România mai mult de 32,4 miliarde de lei în taxe neîncasate, adică echivalentul a 5.000 de lei pentru fiecare familie din ţară. Va avea loc un transfer direct de bani din buzunarul contribuabilului în cel al crimei organizate ”, potrivit reprezentanţilor BAT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *