Preşedintele Consiliului European avertizează asupra problemei refugiaților

consiliul europeiPreşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că, în Europa, operațiunile de primire a refugiaţilor se “apropie de limită”, potrivit AFP. Tusk a îndemnat celelalte puteri din cadrul G20 să-şi asume și ele responsabilitate în această privință.

“Capacitatea Europei de a primi noi valuri de refugiaţi sunt foarte aproape de limită”, a spus Tusk într-o conferinţă de presă la care a participat și preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Declarația a avut loc în cadrul sumitului G20 de la Hangzhou, în China. Tusk a subliniat faptul că marile puteri trebuie să trateze în mod realist această problemă.

“Problema nu o reprezintă doar refugiaţii care provin din ţări aflate în război ca Siria. În acest caz, vorbim de 70 de milioane de persoane afectate, inclusiv aici în Asia”, a mai spus Tusk.

El consideră că doar un efort pe plan global va fi în măsură să genereze soluții reale pentru o problemă atât de delicată. Tusk i-a îndemnat pe membrii G20, inclusiv China, a doua economie mondială, să îşi asume partea de responsabilitate. Uniunea Europeană este divizată în problema primirii refugiaţilor, la un an de la decizia cancelarului german Angela Merkel de a deschide frontiera migranţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *