Banca Transilvania: Ponderea datoriei publice în PIB s-a redus

banca-transilvaniaPonderea datoriei publice în PIB-ul României s-a redus cu un ritm trimestrial de 0.5 puncte procentuale (și cu 0.7 puncte procentuale an/an), la 36.7% în trimestrul al doilea (T2), minimul ultimilor cinci ani, conform datelor Eurostat citate într-un raport publicat de Banca Transilvania. Această evoluție a fost influențată de accelerarea economiei și de declinul costurilor de finanțare. Luni piața financiară a reacționat la evoluțiile din piețele externe și la factorii interni. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut pe scadențele scurte, pe fondul debutului noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar și a proximității plății impozitelor lunare către stat: overnight la 0.21%/0.51%.

Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au continuat să scadă: la 10 ani cu două puncte bază la 2.97%. Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune scadentă în decembrie 2022 și a atras 500 milioane RON, la un cost mediu anual de 2.65%, în urcare cu 12 puncte bază față de nivelul consemnat la licitația de la final de septembrie. EUR/RON s-a consolidat la 4.5057, iar USD/RON a crescut cu 0.13%, la 4.1396, la BNR. Piața de acțiuni a scăzut (indicele BET cu 0.1%), pe un rulaj de 3.3 milioane EUR.

În zona euro, industria prelucrătoare și serviciile au accelerat în octombrie, evoluție care confirmă rezistența la provocările (europene și globale). Indicatorul PMI Compozit a crescut de la 52.6 puncte în septembrie la 53.7 puncte în octombrie (maximul din acest an). În T2 deficitul finanțelor publice s-a situat la 1.5% din PIB, minimul din perioada precriză. Totodată, ponderea datoriei publice în PIB s-a redus cu un ritm trimestrial de 0.1 puncte procentuale (și cu 0.9 puncte procentuale an/an) la 91.2% în T2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *